Biatlon: V hnutí sú ďaleko od spokojnosti, ale plačú nenápadne

09.03.2013 Banská Bystrica

Osrblie 8. marca (TASR) - Máloktorý šport si užil v časoch samostatnosti toľko búrlivého, prevratného i poučného ako biatlon.

Historicky najúspešnejší slovenský zimný šport prekonal detské choroby, aj vážnejšie, prekopával sa v spleti slepých uličiek a krajinu pravidelne udržiaval nad vodou. Vrcholom všetkého snaženia sa stali ZOH vo Vancouvri pred tromi rokmi, keď senzačne zásluhou Anastasie Kuzminovej a Pavla Hurajta slovenské konto ovenčil tromi medailami všetkých trblietavých puncov.

V roku 1997 usporiadal majstrovstvá sveta v Osrblí, na dané možnosti i požiadavky IBU vybudoval areál, ktorý spĺňal požiadavky. Postupom rokov sa v očiach verejnosti stala z neho mohyla, ktorá o niečom svedčí, nielen o nevšímavosti, krátkozrakosti, ale aj o zdĺhavej snahe znovu ho oživiť. Osrblie pripomína ohnivého vtáka Fénixa, keď sa z popola narodí úplne nový. Na Slovensku sa však nečaruje, ale bojuje s realitou. Osrblie sa za pochodu pomaličky ozdravuje, najmä jeho morálny poklesok v súvislosti s korupčnou aférou. Nedostavanú administratívnu budovu, akúsi 'dušu' každého renomovaného areálu na svete, možno považovať za symbol gazdovania a žriedlo poučenia.

Biatlon si dovolil pomerne veľa originálneho, v súčasnosti zamestnáva dvoch zahraničných trénerov z Nemecka a Rakúska, vytvoril Tím Kuzminová so samostatným financovaním, skĺbil rozpočtové peniaze so súkromnými a ústretovo, v mene úspešnosti, sa nebránil novinkám, ktoré by mnohé športy odvrhli. Na zväze stráži každý jeden cent generálny sekretár Peter Neuschl a ak by mu chcel niekto rozviazať jazyk, aby zaplakal, tak sa mu to ani za pomoci stredovekej mučiarne nepodarí. "My vnímame momentálne situáciu nášho financovania zo strany štátu reálne," konštatuje pre TASR, a zároveň dodáva: "Od spokojnosti máme ďaleko ako každý iný zväz. Je pravda, že neplačeme, dokonca súhlasím s tvrdením, že plačeme asi najmenej nápadne. Spýtam sa takto, keby sme si poplakali, čo tým dosiahneme?"

Ako spojené nádoby fungujú v symbióze financie štátne a sponzorské. Odhadom generálneho sekretára by 40 percentné navŕšenie pomohlo zahojiť rany a bez obáv zveľaďovať biatlon vo všetkých sférach. "Vlastné zdroje nám pomáhajú zaplátať diery. Žiadnu novinku nepoviem, keď tvrdím, že celkove je na Slovensku šport poddimenzovaný, od pokojného života máme ďaleko, od komfortného sme v nedohľadne. Veľa suchôt zmierňujeme aj pomocou rodičov, anomálie nachádzame, všetci nimi trpíme, rovnomerne v každej činnosti."

Priority vníma každý po svojom, zvykne sa zdôrazňovať mládež, no bez špičky pyramídy by aj biatlon bol voči štátu hluchonemý a nikto by sa oň neobzrel. V reprezentácii sa nachádza miazga, a tá nemôže trpieť. Nepredstaviteľné by bolo, keby chýbali lyže, náboje, alebo hociktorá drobnosť znevýhodňujúca na špičkovej úrovni. V strehu však treba byť, ako tvrdí Peter Neuschl, neustále. "Mať viac financií, asi by sme rozšírili realizačný tím a neživorili pri zabezpečení celej prípravy. Od ponôs by sa patrilo aj preladiť, zatiaľ sa nestalo, aby sme od štátu financie nedostali."

Na ZOH v Soči bude biatlon opäť nosným športom slovenskej výpravy a pre zväz sa päť kruhov stalo jasnou prioritou. Bolo by samovražedné, aby niekde niečo zaškrípalo a malo priamy dopad na výsledky. Jedna starosť vyvoláva podľa Petra Neuschla hlbšiu vrásku na čele. "Prvý polrok v tomto roku pokrytý zmluvami a finančným zdrojom sme vyriešili, no teraz len tušíme, koľko príde na účet v polroku druhom. Samozrejme, neistota vždy vyvoláva obavy, hlavne teraz, keď sa zvyšuje sociálne napätie. Na meškanie financií z rozpočtu štátu sme si už navykli a verte, že sa nám ťažko pri tom dýcha. Kolotoč Svetových pohárov nezastavíte a ak vám peniaze nabehnú o mesiac neskôr, musíte časový sklz riešiť a suplovať. V hierarchii momentálnych problémov práve tento fakt považujem za najpálčivejší. Za problém číslo dva by som označil nedostatočný prídel financií a nakoniec chýbajúcu garanciu na celý rok."

Jeden z najúspešnejších slovenských biatlonistov Marek Matiaško si zažil veľa dobrého, keď športoval, no aj dosť trpkého, keď preladil na trénerskú strunu. Počas kariéry, ktorú ozdobilo piate miesto na ZOH v Turíne'06, sa financiami nezaoberal: "Mal so všetko, nesťažoval som sa. Ako úsmevné mi pripadá, keď sme na sústredeniach občas rozoberali našu budúcnosť a porovnávali sa, s naším sociálnym zabezpečením na bode nula. Keď som skončil s aktívnou činnosťou, musel som okamžite riešiť zamestnanie. Ja som mal šťastie, ako vojak z povolania som nemusel ísť na úrad práce. Trénovať juniorov a kadetov na Dukle bolo východisko, no neviem si predstaviť niekoho, kto takéto šťastie nemá."

Aj ďalšie porovnania Mareka Matiaška nútia na krátku úvahu. "Doslova nám padali sánky, keď sme počúvali ako olympionik z inej krajiny si užíva darovaný byt, alebo celoživotnú penziu. Športovci na vrcholnej úrovni obetujú zdravie, rodinu, celý život, no spätná väzba sa nevytvorila. Ak skončíte, je na vás, kam sa zaradíte, do akej sféry. Ja som sa stal vďaka Dukle trénerom a začal vnímať biatlon z inej strany."

Trénerstvo považuje Marek Matiaško aj za určitý druh diplomacie. Naplánovať si neveľký rozpočet, a potom z neho po skresaní čerpať o 60 percent menej, nie je jednoduché a ťažko sa rozdýchava. "Financie sú limitujúce, teraz nimi trpela aj príprava na juniorské majstrovstvá sveta v Obertilliachu. Často sa hľadá náhrada zodpovedajúca možnostiam. Alternatívy sa ponúkajú, namiesto Obertilliachu si idete zatrénovať na Štrbské Pleso, alebo Osrblie. A ak na mládež vám v klube zostane pri uťahovaní opasku na poslednú dierku nakoniec na celý rok 40 euro na hlavu, aj s týmto faktom sa musíte zmieriť."

Ak by si Marek Matiaško zobral štetec a na plátno by maľoval perspektívu slovenského športu, vystačil by si tmavými, šedými až čiernymi farbami. Pochmúrnosť sa žiada, niektoré signály pri tvorbe zákona o športe podľa Mareka Matiaška sú úplne likvidačné. "Trebárs zrušenie duplicitných prepojení. Ja si neviem predstaviť, keby biatlonový zväz nepreviazala armádna Dukla a naopak. Aj preto tvrdím, že pripravované zmeny zatiaľ pôsobia na slovenský šport likvidačne."
 

Vyberte región